Menü Bezárás

Milyen előnyei vannak a napelem támogatásoknak?

A napelemes rendszerek egyre nagyobb teret nyernek, nem csak az ipari szektorban, de a magánszektorban is. Ennek ékes példái az újonnan épülő napelem parkok, valamint a magánházak tetején egyre gyakrabban megjelenő napelem panelek. Egy napelemes rendszer persze nagyobb anyagi áldozatokkal járhat, de szerencsére a napelemes támogatások hozzásegíthetnek bárkit egy napelemes rendszer kiépítéséhez.

Milyen napelemes támogatások vannak 2021-ben?

Természetesen napelem támogatások 2021-ben is elérhetők, de a tavalyi évhez képest jelentősebb változások tapasztalhatók. A változások megértéshez mindenképp érdemes a 2020-as helyzetből kiindulni.

Amennyiben a jelenlegi helyzetet vizsgálnánk, akkor azt láthatjuk, hogy magánszemélyek számára jelenleg még nem áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás napelem telepítésére, csak 2021 nyarától lesz újra lakossági pályázati lehetőség.

2020-ban a lakossági támogatásra a kedvező, 0%-os kamatú (és 0% THM-ű) hitel volt, azonban ezt november 6-ától kezdődően ideiglenesen szüneteltetésre került, mert a hitelkérelmek túlhaladták az erre a célra szánt keretet.

Szerencsére azonban alternatívából nincs hiány 2021-ben, bár igaz, némelyekre előfordulhat, hogy még várni kell. 2021-ben az alábbi támogatásokból válogathatunk napelemes rendszer építéshez:

Otthonteremtési program napelemes rendszerre

2021. január 1-től elérhető lakás felújítási támogatás az otthonteremtési program keretein belül, a legalább 1 gyermeket nevelő háztartások maximum 3 millió Ft-os támogatást vehetnek igénybe, melyet napelemes rendszer telepítésére is lehet fordítani.

VEKOP 5.2.1-17

2021. február 22-én 9 órakor újranyitották a VEKOP 5.2.1-17 pályázatot, amellyel Pest megyében vehető fel 0%-os hitel napelemes rendszerre csupán 10% önerővel. A támogatást 2023 december 31-ig szaldós elszámolású napelemes rendszerre is lehet fordítani.

Vissza nem térítendő napelemes támogatás 2021-ben

2021. júniusától várhatóan új, vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó pályázati lehetőség nyílik meg családi házak számára. A támogatás keretein belül várhatóan a napelemes rendszerek 30-40%-át vissza nem térítendő formában fogja támogatni az állam.

Napelemes támogatások előnyei

A napelemes támogatások legnagyobb előnye, hogy azok számára is leérhetővé teszi a napelemes rendszerek beszerzését, ahol nem áll rendelkezésre egyetlen összegben a beruházáshoz szükséges tőke.

Egy 0%-os kamattal igényelhető hitel azonban megkönnyítheti az ilyen irányú törekvéseket, nem beszélve a vissza nem térítendő forrásokról, amik a megtérülési időt is lerövidíthetik.

A napelemes támogatások esetében tehát az alábbi előnyöket érdemes kiemelni:

  • lakosság- és vállalkozói szféra számára is elérhetők
  • saját magunk számára termelhetjük az energiát
  • minimális önerő szükséges
  • plusz tőkéhez juthatunk a vissza nem térítendő formák esetében
  • javíthatják a megtérülési időt

Az utóbbi két előny szorosan összefügg, hiszen a vissza nem térítendő forrás, gyakorlatilag „ingyen pénz” a pályázók számára, így akár nagyobb értékű napelemes rendszer is kiépítésre kerülhet, vagy ugyanakkora rendszert kisebb önerő segítségével is kiépíthetünk. Utóbbi esetben a megtérülési idő is években mérhető, hiszen például egy 6 milliós rendszer, lényegében nekünk így csupán 4 millió forintunkba kerülhet 30%-os támogatás mellett.

Természetesen egy sikeres pályázati anyag összeállítása nem egyszerű feladat, főképp az avatatlan pályázók számára. Ezért mindenképp érdemes lehet profi szakember segítségét kérni az ügyben, hogyha szeretnénk jelentősen növelni pályázatunk sikerét.

Összegezve

A napelemes támogatások tehát hozzásegíthetnek minket egy új napelemes rendszer kiépítéséhez, amivel nem csak függetlenebbé válhatunk az áramszolgáltatóktól, hanem a kialakítandó rendszer megtérülési idejét is pozitívan befolyásolhatják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük