Menü Bezárás

Milyen a minőségi székgörgő?

Az irodai életben nem is gondolnánk milyen fontos szerepet töltenek be a különböző típusú székgörgők. Amikor azonban egy, vagy több görgő felmondja a szolgálatot székünk alatt, akkor máris bosszantóvá válhat a mindennapi munka is, hiszen semmi sem megy a megszokott ütemben. Természetesen ugyanez megtörténhet odahaza is a fotelünk, vagy székünk esetében. Ezt elkerülendő most összegyűjtöttük milyen a minőségi székgörgő és milyen típusokat különböztethetünk meg.

Miért fontos a minőségi székgörgő?

A szék görgői lényegében biztosítják a szék és a talaj közötti kapcsolatot. Ezért ez az alkatrész folyamatosan nagy terhelésnek van kitéve. Így már nem meglepő, hogy ez az egyik leggyakrabban meghibásodó alkatrész. Javítani sajnos nem lehet, emiatt csak cserével javítható egy esetleges hibás, vagy sérült görgő. Szerencsére azonban a székgörgő árak nem igazán borsosak, így könnyebb is pótolni őket, ha szükséges.

Milyen egy minőségi székgörgő?

A minőségi székgörgők esetében a legfontosabb, hogy az adott görgő minél hosszabb élettartamú legyen, valamint hogy az adott körülményekhez tökéletesen igazodjanak. Ehhez több alkatrésznek is magas minőséget kell képviselni, többek között szükséges egy:

  • minőségi görgő mechanika,
  • tartós görgő felület,
  • könnyű csatlakoztatási felület (csap).

Gyakori irodaszék görgők bemutatása

A székgörgők esetében természetesen számos egyéb görgő típust is megkülönböztethetünk, mint például a:

  • normál székgörgők (10 mm-es csappal)
  • normál forgószékgörgők (11 mm-es csappal)
  • parketta görgők (11 mm-es csappal)
  • bordás székgörgők
  • fotelgörgők (11 mm-es csappal).

Normál székgörgő 10 mm-es csappal

Ez a görgő még napjainkban is előfordul. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2010 óta a legtöbb gyártó átállt a 11 mm-es csapos görgőre, azért még napjainkban is forgalomba kerülnek ilyen görgővel szerelt irodaszékek. Ezért mindenképpen célszerű megmérni a cserélendő székgörgő átmérőjét, hogy biztosan elkerülhessük a csalódást.

Normál forgószékgörgő 11 mm-es csappal

Napjainkban szinte az egyetlen használt, ezáltal legelterjedtebb görgőtípus is. Tipikus jellemzője, hogy 11 mm-es csapátmérőhöz rövidebb csapszár tartozik. A görgő a lábcsillagból viszonylag könnyen kivehető, cserélhető. Egyaránt használható székekhez és vezetői bőrfotelekhez is. Felhasználási területét vizsgálva elsősorban szőnyeghez, padlószőnyeghez ajánlott.

Parkettagörgő irodaszékhez 10-11 mm-es csappal

Kivitele, méretei megegyezik a normál görgővel. Különbséget csupán a futófelület kiképzése jelent. Ennél a görgőtípusnál ez annyit tesz, hogy lágyabb műanyagból készül. Ennek köszönhetően azonban a keményebb, vagy kényesebb felületeket nem karcolja. Ezt a típust parketta, műkő és minden egyéb kemény felület esetén is érdemes lehet használni.

Bordás csapos normál görgő

A távolkeleti irodaszékek megjelenésével kezdett el terjedni ez a székgörgő típus. Speciális tulajdonsága, hogy a görgő számára nem kell a lábcsillagban külön perselyt kiképezni, az úgynevezett önmetsző bordák a szék összeszerelése során kialakítják stabil helyüket.

Hátránya azonban ezeknek a görgőknek, hogy tönkremenetele esetén a görgő nehezen pótolható, mivel az új görgő tönkreteszi a már kialakult hornyokat Mivel az ilyen görgőkkel szerelt székek készen, dobozolva kerülnek behozatalra, az alkatrész utánpótlásuk igen nehézkes.

Nagyméretű fotelgörgő 11 mm-es csappal

A modern vonalú fotel jellegű székek kedvelt megoldása ez a nagyméretű székgörgő. Kialakítása, megjelenése illeszkedik a design termékekhez, ugyanakkor egyenlőre kevésbé elterjedt, köszönhetően viszonylag magas árának.

Összegezve: A székgörgők esetében tehát számos típust megkülönböztethetünk, de mindegyikről elmondható, hogy alapvetően a tartósság jegyében tervezték őket, így ha megbízható minőségi forrásból szerezzük be őket, akkor ezt mi magunk is megtapasztalhatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük