Menü Bezárás

6 trükk, hogyan alakíts ki hangulatos kertet

A kertészkedés egy olyan tevékenység, amely során könnyedén kiélhetjük alkotói hajlamainkat és magunknak tetsző elemeket és összképet hozhatunk létre. A lehetőségek tárháza igen széles, hiszen számos növény, díszítőelem és egyéb technikai eszközök is rendelkezésünkre állnak. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttünk 6 trükköt, hogyan alakítsunk ki hangulatos kertet otthoni környezetünkben.

1, Hozzunk létre vízfelületeket!

Természetesen az egyik legismertebb, mégis relatívan ritkán használt lehetőség a víz használata a kertben. Erről elsőre mindenkinek a kerti tó jut az eszébe pedig ezen kívül sok, sok más vízi felületet és megoldást lehet kitalálni.

Érdemes e téren ötleteket gyűjteni különböző interneten fellelhető képekből és videókból, hogy mennyi féle lehetőségünk van arra, hogy vizet varázsoljunk a kertünkbe. E téren szerencsére nem lehet akadály az sem, hogy a kert esetleg egy tetőterasz, vagy más zárt terület.

Fontos, hogyha valóban kreatív ötleteket akarunk kertünkben látni, akkor ne csak az előre kiöntött műanyag kerti tavakban gondolkodjunk, kis fantáziával és munkával mi is készíthetünk akár betonból, fémből olyan felületeket és helyeket ahol különleges mégis egyszerű vízfelületeket alakíthatunk ki.

2, Váltogassuk a nyersanyagokat!

A kertépítők sokszor elkövetik azt a hibát, hogy mindent egy anyaggal burkolnak, illetve, hogy a kültéren is járólapokat helyeznek el. Ehelyett érdemes a természetes anyagokat előtérbe helyezni, mint például a:

  • nyers fát
  • eredeti kő burkolatokat
  • kavicsokat.

Azon túl, hogy ezeket a természetesen anyagokat tesszük előtérbe, ezeket érdemes váltogatnunk és kevernünk is akár. Építsünk kis szigeteket, sávokat, kör alakzatokat.

3, Használjunk több fajta növényt!

Ahány kertész, annyi szokás, így van aki a nagy felületeket kedveli van aki a kis otthonos kerteket. Bármelyik is a mi igényünk, a kertépítés egyik fő eleme szinte mindig, hogy valamilyen formában növény csoportokat, szigeteket, helyezünk el a kertben. A modern kert sokszor használ erre geometria formákat, például:

  • sávokat,
  • négyszögletes szigeteket
  • kör alakú szigeteket
  • változó alakú szigeteket.

Ezeken a szigeteken a legjobb és legdekoratívabb, ha különböző növényeket helyezünk el, amik lehetnek például:

  • sövények
  • virágok
  • bokrok

4, Alkalmazzunk kerti világítást és éjszakai fényeket

Sok amatőr kertépítő alábecsüli a világítás erejét az összkép megalkotása során. Igazából egyáltalán nem érthető ennek oka, hiszen egy hangulatos kerti világítás vagy fény kialakítása nem óriás összeg. Igazából csak jól elhelyezett világító testekre van szükség. Ma már a vízálló vagy színes világító testek és izzók, de még a vízálló ledszallagok és lámpák is bárhol és olcsón elérhetőek.

A legegyszerűbb ez esetben a napelemes kerti világítás beszerzése, amivel fillérekből megoldható, akár egy nagyobb terület menti világítás is.

5, Ne feledjük a bútorokat és árnyékolókat!

Egy kertbe természetesen kerti bútor is szükséges. Ezek lehetnek designer és drága kerti bútorok, de lehetnek kis fantáziával elhelyezett vagy saját készítésű kerti bútorok is. Készíthetünk kerti bútort akár lécből is, de érdemes gondoskodni az időjárási viszontagságok elleni védelemről némi lakk segítségével.

6, Gondoskodjunk a megfelelő eszközökről is!

A hangulatos kert kialakításához természetesen elengedhetetlen a megfelelő eszközkészlet és munkaruházat is. E téren a kis kézi ásótól a kapán és gereblyén át a kertésznadrágig és kesztyűig minden jól jöhet. Amennyiben például munkaruhára lenne szükségünk, akkor egy munkavédelmi kezeslábas online is beszerezhető az erre szakosodott webáruházakból.

Összegezve: A fenti trükkök segítségével tehát mondhatni gyerekjáték lehet egy-egy hangulatos kert kialakítása, amivel viszont nagy mértékben emelhetjük otthonunk komfortérzetét és így értékét is. Természetesen a kreatív ötleteknek se vége se hossza, így mindenki a saját kénye-kedve szerint alakíthatja ki álomkertjét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük