Menü Bezárás

5 hasznos tipp, ha építkezésbe fognál

Építkezésbe fogni mindig nagy kaland, nem csak az anyagiak miatt, hanem mert mindig jöhet valami ami keresztülhúzza számításunkat, vagy felülírja elképzelésünket. Ezeket a veszélyeket azonban mérsékelhetjük, vagy felkészülhetünk rájuk, ha megfogadjuk az alábbi 5 hasznos tippet, ha építkezésbe fognánk.

1, Összegezzük a lehetőségeinket!

Az interneten számtalan ijesztő történettel találkozhatunk, és biztosan van olyan ismerősünk is, aki végigszenvedett már egy felújítással kapcsolatos horror sztorit. Éppen ezért mielőtt bármibe is belevágnánk érdemes összegezni a lehetőségeinket. Ilyen számba vehető dolgok többek között, hogy:

 • Megvan-e a szükséges anyagi háttér?
 • Lesz energiánk végigvinni a folyamatokat?
 • Kik segíthetnek?
 • Milyen szakemberre lesz szükség szakembereket?

Ezeket a kérdéseket mindenképp érdemes megválaszolni, így felkészülhetünk rá, hogy költséges és stresszes időszak következik..

2, Készítsünk költségvetést!

Mindenképp érdemes aprólékosnak és pontosnak lenni, amikor felvázoljuk a terveinket. Éppen ezért:

 • írd le, mik az elvárásaink
 • készíts költségbecslést
 • ha kell kössünk kompromisszumot magunkkal is
 • véglegesítsük a költségbecslést a rendelkezésre álló források alapján
 • vonjunk be egy szakembert, aki ellenőrzi a terveket és a számokat.

Tervezés szintjén nem árt azt sem latba vetni, ha esetleg egy időre ki kell költöznünk a házból vagy lakásból. Ez főleg akkor jelenthet problémát, ha nincs hová menni, hiszen ilyenkor az ideiglenes lakhatásnak is költsége van.

3, Nézzünk utána az engedélyeknek is!

Magától értetődő, pedig sokan elfelejtik az engedélyeztetést, pedig ez sok bosszúságot szülhet, ha véletlenül elmaradna. Emiatt az építési ügyekkel kapcsolatban az adott önkormányzat építési osztályán célszerű érdeklődni, hiszen nem mindegy, hogy mi az, ami bejelentés köteles, és mi az, amihez már engedélyt is kérni szükséges. alapjában véve az alábbiakra érdemes figyelni:

 • a tetővel ellátott kocsibeálló csak bejelentés köteles
 • a garázshoz azonban már építési engedélyt szükséges
 • bizonyos méret felett (25 négyzetméter) engedélyköteles az előtető,
 • a házbővítéshez minden esetben építési engedély kell
 • kazánház esetében szintén engedély szükséges

4, Figyeljük a pályázati lehetőségeket!

Az utóbbi években rengeteg pályázati forrás vált elérhetővé a lakás- és ház felújítások, modernizálások területén. Ezek között kedvezményes hitelek és vissza nem térítendő pályázatok is megtalálhatók, így érdemes résen lenni ezen a téren. Természetesen amennyiben szeretnénk, profikat is megbízhatunk a lehetőségek feltérképezésében, egy tapasztalt pályázatíró személyében, aki profin összekészített anyagot állíthat össze számunkra és az elszámolásban is segíthet.

5, Csinálhatjuk magunk is!

A kisebb építési munkákba akár mi magunk is belevághatunk, ha úgy érezzük rendelkezünk a megfelelő tapasztalattal és elszántsággal. Ehhez persze megfelelő szerszámokra is szükségünk lehet, amik ha nem állnak rendelkezésre, akkor a szerszámok forgalmazásával, szakmai segítségért fordulhatunk a széles kínálattal rendelkező szerszám webáruházakhoz, ahonnan mindent beszerezhetünk, amire csak szükségünk lehet.

Összegezve

Egy építkezés, vagy felújítás tehát mindig keménydió, de az előre tervezéssel és felkészüléssel megkönnyíthetjük a komplett folyamatot, illetve a felmerülő problémákat is jó eséllyel könnyebben orvosolhatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük